Vijlen

Het hoogst gelegen kerkdorpje van Nederland

Informatie

Omgeving Vijlen

Vijlen biedt een geweldig mooi uitzicht over het Heuvelland. De omgeving bij de Geul, de vakwerkhuizen, de lieflijke dorpjes, de heuvels en de boomgaarden maken in elk seizoen een succes van elke wandeling en fietstocht.

Kroegjesroutes

A gen Kirk maakt onderdeel uit van de ‘Kroegjesroutes’, een samenwerkingsverband tussen tien (eet)cafés en herbergen, gelegen op en rondom de Vijlenerberg. Al deze kroegjes zijn met elkaar verbonden door unieke, prachtige wandelroutes. In totaal zijn er 45 zeer gevarieerde routes met afstanden van 6 km tot 28 km. Bij elke deelnemer zijn de routes van en naar de betreffende ‘kroeg’ ook op papier te krijgen. De vier routes van Auberge A gen Kirk naar een deelnemende ‘kroeg’ en weer terug, kunt u hier ook onder het kopje ‘wandelen’ vinden. 

Uitjes

In de prachtige omgeving van Vijlen kunt u mooie historische grotere en kleinere steden bezoeken. Maastricht (25 km) is een prachtige vestingstad met leuke winkeltjes, restaurants, kroegjes en musea. De heuvelachtige omgeving, de grotten en het historische centrum van Valkenburg (23,5km) zijn zeer de moeite waard, GaiaZOO in Kerkrade is een prachtige dierentuin (13km), Snowworld Landgraaf voor de ski- en snowboardliefhebber (14km) en even over de grens bij Vaals (5,5 km) ligt de Duitse middeleeuwse stad Aken (10,5km).

Mechelen (3,5 km) en Epen (6,5 km) liggen om de hoek en zijn via tientallen wandelroutes en met de fiets te bereiken. De vele vakwerkhuizen, cafés, restaurants en de in Epen nog werkende Volmolen zijn zeer de moeite waard!

Gulpen (8 km) is bekend om zijn bier en heeft een levendig en aantrekkelijk centrum waar je op terrasjes kunt neerstrijken, boodschappen kunt doen, sporten, winkelen en de gelijknamige brouwerij kunt bezoeken.

De routes naar Eys (8,5) zijn prachtig en ook hier kunt u genieten van streekproducten, een balletje slaan op de shortgolfbaan Eyserhof of even winkelen in de Groene Knoop. Een leuke lifestyle winkel met trendy, duurzame kleding.

Kijk hier voor nog meer tips.

Restaurants

Ons eigen brunchcafé natuurlijk waar u kunt genieten van ontbijt, lunch, zoetigheden, speciaalbieren en nog veel meer. Bekijk onze menukaart voor een overzicht.

Op loopafstand kunt u dineren bij Vijlerhof, Cuba Libre, Uit de Kunst, Bergzicht en iets verderop boscafé ’t Hijgend Hert.

Kijk voor nog meer tips op:

https://www.bergdorpje.nl/
https://www.visitzuidlimburg.nl/

Fietsen

Onnoemelijk veel wegen leiden naar Vijlen. Op uw eigen fiets of met een huurfiets kunt u veel van de omgeving zien in een dag. Kijk hier voor fietsroutes.

Elektrische fietsen geschikt voor het Heuvelland zijn te huur via Bike&Co. Dit bedrijf wordt gerund door een bevlogen meneer die met zijn prachtige jaren ’60 vrachtwagentje de fietsen gratis bezorgt en weer ophaalt. Kijk op www.bikeenco.nl en bestel je fiets!

Wandelen

In de prachtige omgeving van Vijlen kan heerlijk gewandeld worden. Bospaden, verharde wegen, een beetje klauteren en na een regenbui door de ‘pratsj’, er is voor iedereen wel een droomroute te bedenken.

Kroegjesroute 6 km Auberge A gen Kirk – Hijgend Hert

Kroegjesroute 8 km Auberge A gen Kirk – Oud Holset

Kroegjesroute 12,5 km Auberge A gen Kirk – De Smidse

Kroegjesroute 12,5 km Auberge A gen Kirk – Le Barbeau

Kijk voor meer wandelingen op:

https://wandelgidszuidlimburg.com/
https://www.kroegjesroutes.nl/
https://www.wandel.nl/
https://www.staatsbosbeheer.nl/